Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Edward John Trelawny (1792-1881), Writer and adventurer


Trelawny with his daughter, Laetitia, by John Everett Millais, 1874
Σε ένα άρθρο του για τη μοίρα του John Keats, δημοσιευμένο το Γενάρη του 1935, στο πρώτο τεύχος των Νέων Γραμμάτων, ο Γιώργος Θεοτοκάς, αναφέρεται στην «εξόφληση ενός παλιού τάματος» να επισκεφτεί τον τάφο του ποιητή.  Πράγματι, τον Ιούνη του 1934 επισκέφτηκε το προτεσταντικό νεκροταφείο της Ρώμης, κοντά στην «Πόρτα του Άγιου Παύλου».  Δίπλα στον τάφο του ποιητή κείτεται και ο φίλος και ζωγράφος του Joseph Severn.  Του ζωγράφου αυτού έχουμε την πιο παθητική προσωπογραφία του Edward Trelawny, αυτού του ανθρώπου, που ενσάρκωσε ολόκληρο το ρομαντικό ιδεώδες του καιρού του.  Και τι σύμπτωση, στο ίδιο κοιμητήριο βρίσκεται και αυτός θαμμένος, κάτω από τα ρωμαϊκά τείχη, δίπλα στον άλλο φίλο του, τον Shelley
Ο Trelawny από τον Severn. Η εικόνα από εδώ


Edward John Trelawny, by Bryan Edward Duppa,  - NPG 2882 - © National Portrait Gallery, London 
Edward John Trelawny, by Bryan Edward Duppa,  - NPG 2883 - © National Portrait Gallery, London
Προσωπογραφίες από τον Bryan Edward Duppa
 Άλλες προσωπογραφίες του Trelawny
Edward John Trelawny, by Joseph Severn, 1838 - NPG 2132 - © National Portrait Gallery, London
Edward John Trelawny, by Seymour Stokes Kirkup, mid 19th century - NPG D6981 - © National Portrait Gallery, London 
2886 
P.S. Διαβάστε το βιβλίο του Τρελώνη, Με τον Βύρωνα και τον Ανδρούτσο
Ο Trelawny, συμπολεμιστής και σύντροφος του Οδυσσέα Ανδρούτσου, έζησε στο πετσί του τα γεγονότα στην επαναστατημένη Ρούμελη από το 1823 και μετά, τις εμφύλιες διαμάχες και τις ίντριγκες, και γνώρισε από πρώτο χέρι τους πρωταγωνιστές, όσο και τους απλούς μαχητές. Οι μαρτυρίες του, που εκδίδονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελούν πολύτιμη ιστορική πηγή, όχι μόνο για την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και για τα ευρωπαϊκά πράγματα και τον πρώιμο επαναστατικό Ρομαντισμό, που διαπότιζε το πνευματικό κλίμα της εποχής.
Τα Απομνημονεύματα του Τρελώνη είναι δύο βιβλία μαζί. Στο πρώτο μέρος αφηγείται τη ζωή του με τα ιερά τέρατα της αγγλικής λογοτεχνίας (του "κύκλο της Πίζας"), τον Βύρωνα, την Μαίρη Σέλλεϋ, συγγραφέα του "Φρανκενστάιν", τον Πέρσυ Σέλλεϋ κ.α. Ο Τρελώνη και ο Βύρων ήρθαν μαζί στην επαναστατημένη Ελλάδα, εγκαταλείποντας την Ιταλία μετά τον θάνατο του φίλου τους ποιητή Σέλλεϋ. 
The funeral of Shelley by L. E. Fournier
Ο Βύρων έμεινε στο Μεσολόγγι, ο Τρελώνη έγινε δεξί χέρι του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Όποιος γνωρίζει πόσο καχύποπτος και οξυδερκής ήταν ο Οδυσσέας, μπορεί με σιγουριά να εικάσει το ποιον του Έντουαρντ Τρελώνη. Τα καλύτερά του διαπιστευτήρια είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη, η αγάπη και η εκτίμηση με την οποία περιέβαλε τον φίλο του ο Έλληνας επαναστάτης. Οι συμπατριώτες του Άγγλοι σχεδόν τον μίσησαν: η στενή φιλία του με τον Σέλλεϋ και τον Βύρωνα τού επέτρεπε να γνωρίζει και να γράφει αλήθειες που ανέτρεπαν τη στερεότυπη ανώδυνη εικόνα που θέλησαν να καθιερώσουν οι συντηρητικοί ταγοί της Γηραιάς Αλβιώνος. Εξάλλου, δεν του συγχώρεσαν το ότι έδρασε στην Ελλάδα αυτόβουλα, ως επαναστάτης, και όχι ως πράκτορας των εγγλέζικων συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...