Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Alice Munro, οδηγός για αρχάριους


by Ben Dolnick


Αν επιθυμείτε να διαβάσετε μόνο ένα βιβλίο της: Selected Stories
 
Αν επιθυμείτε να διαβάσετε μόνο ένα βιβλίο, αλλά δεν είστε φίλοι της ιδέας να διαβάσετε το καλύτερο: The Beggar Maid. Δημοσιευμένο το1977, το The Beggar Maid είναι ότι πιο κοντινό σε μυθιστόρημα έχει γράψει ποτέ η Munro. Το βιβλίο παρακολουθεί τη ζωή της Rose από τη παιδική της ηλικία στη μέση, χωρίς να νιώθεις ότι 'ξεχειλώνει'.

Καλύτερο διήγημα στην κατηγορία 'συναισθηματικές' ιστορίες αγάπης: “Bardon Bus”, το οποίο παρέχει μερικές από τις πιο πειστικές καταστάσεις συναισθηματικής αγωνίας, που μπορεί να διαβάσει κανείς.

Στην κατηγορία ιστορικό δράμα το καλύτερο είναι: “A Wilderness Station”, πολυφωνικό και με δραματικές κορυφώσεις τέτοιες, που αποκλείουν κάθε μομφή ότι η Munro είναι συγγραφέας προβλέψιμων 'επιφανειών'.  

Το καλύτερο όλων: “The Beggar Maid”,  το οποίο παρουσίαζει, ανάμεσα σε άλλα, αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία στη χρήση των αφηγηματικών χρόνων.
Ιστορία με την πιο απίθανη μεταστροφή: “Tricks”. Μια γυναίκα ερωτεύεται έναν άντρα αλλά όταν τον συναντά ξανά προβληματίζεται από την ψυχρή του στάση. Αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μια ψυχρότητα που οφείλετε στο ότι ο άνθρωπος που συνάντησε ήταν ο πανομοιότυπος δίδυμος του άντρα που ερωτεύτηκε. 

Ιστορίες πνιγμών ή σχεδόν: “Miles City, Montana,” “Changes and Ceremonies,” “Gravel,” “Walking on Water,” “Love of a Good Woman,” “Pictures of the Ice,” “Child’s Play”. 
Ιστορίες φόνων ή σχεδόν: “Open Secrets,” “Fits,” “Dimension,” “Free Radicals”.

Ιστορία με δύσκολη (ή ακαταλαβίστικη) πλοκή, ακόμα και ύστερα από πολλές αναγνώσεις: “Open Secrets”.

Η πιο θλιβερή ιστορία που, με κάποιο παράξενο τρόπο, θα σας 'ανεβάσει': “Dulse”, οι ζοφερές σκέψεις μιας γυναίκας στον απόηχο μιας καταστροφής. Η λαμπρή σκηνή του πρωινού είναι μια ωδή στην ανθρώπινη χαρά. 

Η πιο 'ανυψωτική' ιστορία που, με κάποιο παράξενο τρόπο, θα σας θλίψει: “The Turkey Season”,  ο αφηγητής αναθυμάται κάποιον χαρούμενο χειμώνα που δούλευε σε έναν αχυρώνα. Ωστόσο μια αίσθηση ανησυχίας αιωρείται πάνω από την ιστορία σαν χιονοθύελλα.

Άλλοι συγραφείς που μπορείτε να διαβάσετε, αφού 'πήξατε' με τη Munro: William Maxwell (ο αγαπημένος συγραφέας της Munro), Eudora Welty (η ιστορία της “A Worn Path”  έχει χαρακτηριστεί, από τη Munro, ως η καλύτερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ) και τον George Saunders (του οποίου οι ιστορίες αν και δε διαδραματίζονται στον επαρχιακό Καναδά είναι τόσο συγκινητικές, έξυπνες και ανθρώπινες όσο και της Munro.
Appendix:
Lives of Girls and Women: “Changes and Ceremonies”
The Progress of Love: “Miles City, Montana,” “Fits”
Friend of My Youth: “Pictures of the Ice”
Open Secrets: “A Wilderness Station,” “Open Secrets”
Love of a Good Woman: “Love of a Good Woman”
The Moons of Jupiter: “Turkey Season,” “Bardon Bus”
Runaway: “Tricks”
Too Much Happiness: “Free Radicals,” “Dimension,” “Child’s Play”
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...