Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Μια βιβλιοθήκη που μετατρέπεται σε φέρετρο

by Jeff

Έψαχνα να βρω κάτι μακάβριο για να 'ποστάρω' αυτή τη βδομάδα, αλλά νομίζω ότι τελικά ξεπέρασα τα εσκαμμένα.
Έχω αναφερθεί και παλαιότερα στη φροντίδα που δείχνουν οι Ολλανδοί για τα βιβλία τους, αλλά, πράγματι, δεν περίμενα ο σεβασμός τους για την τυπωμένη λέξη να εχει μια χροιά...αιωνιότητας.  
Η Ibis, μια εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή ταφικών προϊόντων, και εδρεύει στην Ουτρέχτη, έχει κατασκευάσει μια βιβλιοθήκη για να τη χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας δραστηριότητα, αλλά και να σας συνοδεύσει όταν θα αποδημήσετε.
Ενώ είστε ακόμη ζωντανοί και απολαμβάνετε το διάβασμα, τα δυο μισά του φέρετρου σχηματίζουν απλά γωνιακά ράφια, χωρίς την παραμικρή νεκρική υποψία.

Αλλά όταν έρθει η ώρα του νεκρικού σας ξοδιού, τα ράφια βγαίνουν, ώστε να διαμορφωθεί χώρος να υποδεχθεί το λείψανό σας, χωρίς, φυσικά, τα βιβλία. 


Ο σχεδιαστής της βιβλιοθήκης-φέρετρου είπε ότι ήθελε να κάνει τον θάνατο μέρος της κανονικής διάρκειας της ζωής:
"Ο θάνατος πρέπει να γίνει αντιληπτός, όπως ακριβώς η γέννηση, ως ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής", λέει ο Rademaker. "Δημιούργησα αυτό το φέρετρο επειδή γίνεται ευκολότερο να μιλάς για τον θάνατο, ενσωματώνοντάς τον στην ίδια τη διαδικασία της ζωής. Ο θάνατος δεν ακολουθεί τη ζωή, αλλά ανήκει σε αυτήν. Πρέπει να αποκτήσουμε την ικανότητα να μιλάμε γι' αυτόν αβίαστα, με ένα φυσικό τρόπο, να μιλάμε  σα να περιμένουμε ένα μωρό, ή πως θα αναθρέψουμε το παιδί μας ή για τις σχέσεις μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...