Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Κριτική Πρακτική Λόγου: Μαλβίνες ή Φόκλαντς;



Ο τρόπος που ονομάζουμε τα πράγματα δεν τα περιγράφει απλώς, αλλά και ‘τα επιτελεί’ (Parker 2011: 294).  Για παράδειγμα, γράφει ο Parker, η επιλογή να ονομάσουμε τα μικρά νησιά δίπλα στην Αργεντινή ‘Φόκλαντ’ ή ‘Μαλβίνες’ έχει σημασία, αφού στη βάση της επιλογής «μπορούμε να κλονίσουμε ή να αφήσουμε άθικτες δεδομένες αντιλήψεις για το πώς είναι ο κόσμος μας» (ό.π.).

Στις 2 Απριλίου 1982 ξέσπασε  πόλεμος ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και στην Αργεντινή εξαιτίας αυτού του μικρού κομματιού γης.  Τριάντα χρόνια αργότερα (2012) σε ελάχιστα ελληνικά ΜΜΕ (κυρίως αριστερών αποχρώσεων, αν ακόμα ο χαρακτηρισμός σημαίνει κάτι) τα νησιά αναφέρονταν ως ‘Μαλβίνες’ (ή «[…] Μαλβίνες, όπως τα ονομάζουν οι Αργεντινοί […]») πράγμα που αποκαλύπτει τον συντηρητισμό και την εξάρτηση της ελληνικής πολιτικής ιδεολογίας, αφού ακόμη και τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρονταν στα νησιά με τη διπλή ονομασία τους. 


Parker, I. 2011. Κριτική Πρακτική Λόγου στην Κοινωνική Ψυχολογία. Στο Ν. Μποζατζής & Θ. Δραγώνα (Επιμ.) Κοινωνική Ψυχολογία. Η στροφή στον λόγο (291 – 314). Αθήνα: Μεταίχμιο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...