Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Μικρή συμβολή στην απόδομηση του 'ΟΧΙ' του δικτάτορα Μεταξά

Στο Τότε που Ζούσαμε ο Ασημάκης Πανσέληνος διασώζει έναν αφορισμό του Αλέξανδρου Σβώλου σχετικά με την (σωστή, σύμφωνα με τον Πανσέληνο) απόφαση του Μεταξά για τον Οκτώβρη του 1940: αν ήταν στην αντιπολίτευση, θα έκανε πάλι τα ίδια (344), αποφάνθηκε, υπενθυμίζοντας τη στάση του στο Μικρασιατικό, ο Σβώλος.   
Βρίσκω έναν κοινό τόνο με τον αφορισμό του Σβώλου στο Χειρόγραφο Σεπ. ’41 του Γ. Σεφέρη: «Με τον τρόπο που μας συνήθισαν να σκεπτόμαστε και να κρίνουμε οι πολιτικοί μας, δεν ξέρω καθόλου τι θα έκανε και ο ίδιος ο Μεταξάς, αν η τύχη το ‘φερνε και βρισκότανε αντιπολιτευόμενος ενός άλλου κυβερνήτη που θα είχε πάρει την απόφαση να πολεμήσει» (43).

Έχω την αίσθηση ότι τα δύο παραπάνω σχόλια αποδεικνύουν εμφατικά τον καιροσκοπισμό και τυχοδιωκτισμό του μπάρμπα Γιάννη του δικτάτορα, ο οποίος αναρωτιόταν στο τελεσίγραφο του Γκράτσι: 'λοιπόν έχουμε πόλεμο;', αδυνατώντας να πιστέψει ότι η ομογάλακτη φασιστική Ιταλία του επεφύλασσε ένα θλιβερό τέλος στην πολιτική του καριέρα (αφού γνώριζε κατά βάθος ότι η έναρξη του πολέμου σήμαινε και το δικό του τέλος στην εξουσία, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση του πολέμου).   

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

(Κάτω από αττικό ουρανό)

 
Να ζω

 Από τα μάτια σου στα μάτια σου

 Να ζω

 Από τα χείλη σου στα χείλη σου

 Να ζω

 Ψυχή της ψυχής σου

 Κάτω από αττικό ουρανό

Κωνσταντίνος Γραμματόπουλος, 1916 -  2003

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Γραφεία Συγγραφέων

1. Toni Negri 
 

2. Cornelius Castoriades

3. Umberto Eco
Gli appuntamenti di  venerdì 21  le bibliomanie di Umberto Eco
4. Etienne Balibar 

5. Nikos Poulantzas 

6. Michel Foucault 


7. Martin Heidegger 

8. David Harvey 

9. Luis Althusser

10. Noam Chomsky

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

L'Estasi di Santa Teresa




L'Estasi di Santa Teresa by Gian Lorenzo Bernini, 1647 - 1652

I saw in his hand a long spear of gold, and at the point there seemed to be a little fire. He appeared to me to be thrusting it at times into my heart, and to pierce my very entrails; when he drew it out, he seemed to draw them out also, and to leave me all on fire with a great love of God. The pain was so great, that it made me moan; and yet so surpassing was the sweetness of this excessive pain, that I could not wish to be rid of it […]

The Life of Teresa of Jesus (1515–1582)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...